Garnläget i Riga

Jag var i Riga några dagar förra veckan. Det kommer ett inlägg med bilder därifrån snart men jag vill börja med rapport från garnfronten.

Jag hade både höga och låga förväntningar innan. Höga för att jag vet att de har en fin stickningstradition och att priserna kan vara bra. Låga för att det brukar vara mycket akryl i Östeuropa. Då jag reste med fem vänner som inte är intresserade av ämnet blev det inte så mycket garnkoll men när jag och Tintin var runt ensamma fick jag kika lite. Vi var bara i tre butiker i gamla stan den här gången så allt ligger inom ett litet område.

Jag hade dessutom lyxen att kunna göra research och köpa hem nystan att provsticka eftersom jag ska dit igen i maj.

Tines

5 R.Vāgnera iela

BildTines är ingen garnbutik utan de säljer färdiga ullprodukter. Mycket vantar, koftor och liknande. De har dock ett ullgarn i begränsad mängd/färg som är jättefint. Det står ingen masktäthet så jag köpte ett nystan av den skojigaste färgen för att testa hemma. Det är tjockare än jag hade hoppats, för mig som stickar halvhårt blir det 23-24 maskor/10 cm.

Om det hade varit fingering weight och ca 28-30 m hade jag nog fått åka dit med en helt tom resväska. Då garnet är väldigt fint och galet billigt kommer jag att köpa till 2-3 projekt nästa gång ändå, om det finns färger jag vill ha. Skulle t ex inte ha något emot en kofta i det här turkosa. Just ja, priset är alltså otroliga 2:60 euro för 100 gram (300 meter). Rekommenderas!

Hobbywool

6 Maza Pils iela

BildHobbywool är ännu en butik som säljer ullplagg till turister. De har också ett eget garn men även en del andra garner, främst Rowan och annat man lika gärna kan köpa här. Jag köpte bara en härva av deras egna ullgarn då de inte kunde uppge masktäthet eller liknande.

Det är också fint men inte lika mjukt som Tines. På stickor 3 ger det ungefär 26 maskor/10 cm vilket gör det bättre för mina ändamål. Men samtidigt tycker jag det är för strävt så jag kommer nog inte köpa så mycket av det. Lite hänger såklart på färgerna, är det en nyans jag inte kan motstå blir det nog ett projekt av det här också.

Jag vet inte priset generellt (de nystar upp från kon) men jag köpte en färdig härva på 211 gram för 9 euro. Det är alltså mycket dyrare än Tines men ändå bra pris för oss.

Filati

Eller vad den nu egentligen heter, namnen varierar på nätet och det är svårgooglat, därför har jag inte har koll på adressen. Jag kan peka ut på karta om någon vill veta.

Det här är en traditionell garnbutik. De ska ha en större butik någon annanstans i Riga men det var inte läge för mig att leta upp den den här gången. Mycket akryl, såklart, för låga priser. Det är jag dock inte intresserad av och eftersom jag hade kompis med mig var det inte läge att botanisera. Köpte dock på mig två garner för att testa. De var inte jättebilliga men inte dyrare än här i alla fall (tror jag, jag brukar inte köpa den här typen). De har dock många olika typer och jag såg mest importerade garner, vilket ger högre priser än de två lettiska jag skrivit om ovan.

BildBild

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s